Dagje Vlieland

Dagje Vlieland

Vlieland

Het schitterende eiland Vlieland heeft een oppervlakte van slechts 36 vierkante kilometer en is hiermee het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland. Het eiland is twintig kilometer lang en maximaal twee kilometer breed. Op Vlieland wonen slechts 1291 mensen in 2023. De meeste bewoners wonen in het enige dorp van het eiland: Oost-Vlieland. Vlieland heeft het schoonste zandstrand van alle Waddeneilanden. Je gaat op vakantie naar dit markante Waddeneiland om te wandelen, te fietsen en om vogels te kijken in de ongerepte natuur.

bij aankomst hebben wij een paar fietsen gehuurd en over het hele eiland mogen bekijken, ondanks dat ik hier voor mijn werk veel kom zie je nu het eiland van de ander kant. zeker de moeite waard om dit prachtige eiland te bewandelen en te fietsen.

EEN OORLOGSMUSEUM IN DE DUINEN VAN VLIELAND

Ook op Vlieland heeft de Tweede Wereldoorlog sporen achtergelaten. Vrijwel meteen na de capitulatie begonnen de Duitsers met de bouw van verdedigingswerken. De door de Koninklijke marine gebouwde kustbatterij, op Vlieland bekend als het Fort, werd door de Duitsers in gebruik genomen en uitgebouwd. En op de West werd een luchtdoelbatterij gebouwd door de Kriegsmarine.

De eerste jaren zijn de Duitse fortificaties vooral bedoeld voor de Duitse luchtverdediging en gericht tegen overvliegende Engelse bommenwerpers op weg naar Duitse steden. Vanaf 1942 beginnen de Duitsers met de bouw van de Atlantikwall en ook op Vlieland worden hiervoor stellingen gebouwd. In de zeewerende duinen worden drie bunkercomplexen gebouwd die vooral tot doel hebben een eventuele geallieerde landing af te slaan. Ook op de rest van het eiland gaat de bezettingsmacht door met de bunkerbouw.

an de op Vlieland gebouwde stellingen is Wn 12H als enige bewaard gebleven, de overige zijn gesloopt of door duinafslag op het strand beland. Lange tijd was het hele complex onder het duinzand verborgen, maar met de inzet van veel vrijwilligers zijn de bunkers en loopgraven uitgegraven en gerestaureerd. Sinds voorjaar 2020 is Bunkermuseum Wn 12H voor bezoekers geopend.

In de ontvangstbunker is een uitgebreide tentoonstelling over het leven en de gebeurtenissen op en rond Vlieland tijdens de Tweede Wereldoorlog en over het hoe en waarom van de fortificaties. Ook wordt een korte film vertoond over de oorlogsjaren op de eilanden en over de Atlantikwall.

Daarna volgt een wandeling door de loopgraven en de bunkers, langs de uitzichtpunten en de geschutsopstellingen. In de elf bunkers zijn ook veel documenten, foto’s en voorwerpen tentoongesteld. In het buitenmuseum staan een paar grote objecten uit de oorlogsjaren, waaronder een middelzwaar luchtdoelkanon.

Bunkermuseum Wn 12H herinnert op een inzichtelijke en tastbare manier aan een periode uit de geschiedenis, die nooit mag worden vergeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »